افغانستان ، جامعه جهانی ، بیم وامیدها
به باورتحلیلگران حکومت بوش دوران پر تنش را پشت سرگذاشته است وهنوزآمریکا درمنطقه ازجمله افغانستان عراق و دیگر نقاط جهان چالشهای زیادی سرراه خود دارد که میتوان گفت این میراث به یقین برای حکومت آینده اوباما بجا مانده است. درآستانه شروع حکومت باراک اوباما رئیس جمهورجدید آمریکا وهمچنین پس از ورود آن به کاخ سفید رسانه های غربی چالشهای بیشرو را نقد و برسی کردند. ازهمین جهت دراین نوشتاربطورمختصرنیزبه آن میپردازیم
بوش: با گذشت زمان یعنی پس یازده سپتامبر آمریکایی ها توانستند به زندگی عادی شان برگردند اما من هچگاه نتوانستم.
این روزهای آنچه که از رسانه های جمعی دنیا دیده و شنیده میشود حاکی ازتعغییردرارکان حکومتی ایالات متحده آمریکا را خبر می دهند. درحالیکه بارک اوباما یعنی رئیس جمهورمنتخب آمریکا خود را برای ورود به کاخ سفید آماده میکند. جرج بوش رئیس جمهور پیشین آمریکا در آخرین هفته ای کاری خود و آخرین سخنانش طی نطقی از گذشته ای حکومت خویش یاد آوری نمود و نظری هم به آینده کرد. وی گفت "با گذشت زمان یعنی پس یازده سپتامبرآمریکایی ها توانستند به زندگی عادی شان برگردند اما من هچگاه نتوانستم." بوش در آخرین خطابه اش از کار کرد دوره ریاست جمهوریش یاد آوری کرد و ازآن دفاع نمود و گفته وی طی هفت سال گذشته حمله دیگری تروریستی به آمریکا صورت نگرفته و از آن جلو گیری شده است. این روزها رسانه های خبری وتصویری عملکرد بوش را به برسی میگیرند و نشان میدهد که بوش پس حادثه یازدهم سپتامبر در کنار خرابه های دو برج فروریخته حادثه یازده سپتامبر بلند گوی در دست دارد خطاب به این خرابه ها میگوید من صدایت را میشنوم و همه مردم دنیا هم میشنود.آنهایکه این ساختمانها را سرنگون کرد بزودی صدای همه ما را خواهند شنید.و پس از آن از پشت میزش در کاخ سفید میگوید به امر من اردوی ایالات متحده حملاتی هوایی را به کمپ های آموزشی القایده و تاسیسات اردوی رژیم طالبان آغاز کردند.وبدینسان وقوع جنگ دیگردرافغانستان و به واقعیت پیوست. درحالیکه آخرین روزهای ریاست جمهوری بوش سپری می شد که با اتمام آن بارک اوباما آمریکایی آفریقایی اصل ریاست جمهوری دور جدید این کشوررا به عهده میگیرد. بوش همچنین نظری به انتقال قدرت انداخت و چنین میگوید درپله های دروازه ای کنگرس کسی ایستاده خواهند شد که تهداد پایداری نسبت به کشورخواهد داشت و این لعظه امید و افتخار برای ملت ما خواهد بود. اوکه با غرورش کمتر بخود اجازه میداد که احساساتش را آشکار سازد در روز های آخرین در دفترکارش درکاخ سفید دلتنگ و غمگین بنظر میرسید. روزنام? واشنگتن پُست به نقل از یک مطالع? جدیدی توسط یک مؤسس? مستقل مینگارد که ایالات متحده و شرکای آن برعطف توجه بر اهداف کوتاه مدت بدون یک ستراتیژی مرتبط و یا درک واضحی ازجریان امور دراین کشورغریب و غیر مرکزی تغیرات کوتاه مدتی را بر این کشور وارد کرده اند.الکزاندر تیرعضو این انسنتیتیوت صلح ایالات متحده و نویسند? این ارزیابی میگوید، و یکی از اولویت های عمد? سیاست خارجی برای حکومت اوباما، ثبات بخشیدن به افغانستان است.اما نویسند? این گزارش تمام مسؤلیت را بدوش حکومت رئیس جمهور بوش نداخته و مینویسد، سایر کشور ها و سازمانهای بین المللی نیز اکثراً اهداف غیر واقعی و یا کوتاه نظران? را برای افغانستان داشته اند.
نیویورک تایمز: اوباما قصد دارد در برابر حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان موقف سختی را در پیش گیرد این بخشی از پالیسی جدیدی خواهد.
نیویورک تایمزدر شماره 28 جنوری خویش می نویسد که اوباما قصد دارد در برابر حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان موقف سختی را در پیش گیرد. این بخشی از پالیسی جدیدی خواهد بود . که اهداف نظامی را بر اهداف انکشافی درین کشور برتری خواهد بخشید. این مطالب را مقامات بلند پایه اداره اوباما بیان داشته اند. در حال حاضر به حامد کرزی به دیده یک مانع در رسیدن اهداف امریکا در افغانستان نگریسته می شود، زیرا در کشور فساد اداری به اوج خود رسیده، تجارت مواد مخدره ازیاد یافته و زمینه اوج گیری طالبان فراهم گردیده است.
سخفرسرمنشی ناتو: ما میتوانستیم در افغانستان بهتر عمل کنیم.
یاپ دیهوپ سخفر سر منشی ناتو در ما جنوری به واشنگتن پوست میگوید که ما میتوانستم در افغانستان بهتر عمل نماییم وی میگوید یک تخمین صادقانه از اوضاع افغانستان ما را خواهد واداشت که بگوئیم ما امروز در حالتی قرار نداریم که خواستار آن بودیم. اما درحقیقت به اساس همه پرسی های اخیر ?? فیصد اتباع افغانستان خواستار ادامه ماموریت ناتو در کشور شان اند. آقای سخفر میگوید این آزمونها برخورد تازه، جرئت سیاسی و منابع جدید تمویلی را ایجاب مینماید. اما بهای ناکامی که بی ثباتی در یک منطق? بی ثبات، پناه گاه برای دهشت افگنی بین المللی و غذاب کشیدن جمعی ملت افغان است، بی نهایت گزاف ترخواهد بود. جهان نباید در افغانستان به ناکامی مواجه گردد. سازمان دفاعی ناتو و جامع? بین المللی دست بهم داده جهت پیشرفت به آینده، از تجارب گذشته مستفید گردند." درهمین حال آقای هدلی، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور بوش درمصاحب? خود در ماه جنوری با وال ستریت ژورنال میگوید، مسال? افغانستان را نمی توان بدون حل مسال? پاکستان حل نمود و روی همین دلیل است که فکر میکند پاکستان در مرکز چالشها برای حکومت بارک اوباما قرار دارد. هدلی به این باور است که اگر افراطگرایان در بی ثبات ساختن پاکستان مؤفق شوند، فاجع? ناشی از آن تمام منطقه را تهدید میکند. درحالیکه این گزارش برتوجه بیشتر ایالات متحده بر افغانستان تاکید میدارد، یستیفن هدلی، مشاور امنیت ملی رئیس جمهوربوش درمصاحب? که وال ستریت ژورنال ابرازعقیده کرده است که بزرگترین چالش سیاست خارجی که درانتظار حکومت براک اوبامااست، عراق و یا افغانستان نه بلکه پاکستان است"
ستیفن هدلی، مشاور امنیت ملی بوش: افغانستان را نمی توان بدون مسال? پاکستان حل نمود و روی همین دلیل است که فکر میکند پاکستان در مرکز چالشها برای حکومت بارک اوباما قرار دارد.
سخن آخر اینکه با توجه نکات یاد شده پاکستان امروزی تبدیل به یک عنصر بهرانزا در منطقه شده و از سوی دیگر پاکستان به عنوان بزرگترین کشور همسای? افغانستان که با موقعیت در دو سوی مرزهای جنوبی میباشد و همواره این کشور در تحولات جاری دهه های اخیر در افغانستان تاثیر گزار و نقش آفرین بوده است. به خصوص با گذشت دهه ها افغانستان و پاکستان در بند گرد آب منازع? دیورند در خود می پیچند. البته دیورند از سوی افغانستان از نظر تاریخی تعریف مشخصی در رابطه با این مناقشه صورت گرفته است.و بازهم همزیستی و همجواری میان دوکشور ریشه در روابط مشترک فرهنگی، نژادی، تاریخی، مذهبی و زبانی دارد. از این رو منازعه و دشمنی و همچنان تفاهم و دوستی با پاکستان در چگونگی تحولات مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی افغانستان اثر غیر قابل انکار بجا میگذارد. و سایه ای خود را در روابط دو کشور همواره نمایان کرده است.تجارب دهه های گذشته بخصوص 14 سال دوران جهاد مردم افغانستان با اشغالگران روس نشان میدهد که برخی کشور های همسایه افغانسان در آن زمان به روند این مبارزه کمک نموده اند. اما این مسعله باعث شده است که آنان ازپس پیروزی مردم افغانستان براشغالگران این کشورها هر کدام منافع متضاد خویش را در افغانستان دنبال کرده و نمایند. این مسعله باعث شده که این کشور ها تعاریف خاص خود را با در نظر داشت منافع ملی خویش خود ارایه نمایند.
کلمات کلیدی: